Jabolčnik

Jabolčni sok je sadni sok, ki ga pridobimo z maceracijo in stiskanjem jabolk. Nastali sok, se lahko nadaljnjo obdela z encimsko ali centrifugalno fazo, tako, da odstranimo škrob in pektino, ki drži fino partikulacijo in suspenzijo, nato ga pasteriziramo in shranimo v stekleno, kovinsko ali kartonasto embalažo ali v naslednjem postopku obravnavamo s procesom dehidriranja v koncentrat.

Zaradi zapletene in drage opreme, je potrebno izločiti in razčistiti jabolčni sok iz večjih količin jabolk; jabolčni sok se običajno uporablja za komercialno proizvodnjo. V ZDA, je nefiltriran svež jabolčni sok proizveden v manjših proizvodnjah na območjih, kjer je pridelava jabolk zelo visoka, v obliki nerazčiščenega jabolčnega vina. Jabolčni sok je eden izmed najbolj pogostih sadnih sokov na svetu, s svetovno največjo proizvodnjo, ki prihaja iz Kitajske, Poljske, ZDA in Nemčije.

2017-12-07T20:45:18+00:00